Παρασκευή, 16 Νοέμβριος 2012 11:51

Μία συνταγή του πατέρα Επιφάνειου Μυλοποταμινού

Υλικά (για 4 μερίδες):
ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
2 ή 3 κουταλιές πελτές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 ως 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο σε καρφάκια
300 γραμμάρια λάδι
αλάτι

Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οι άκρες των νυχιών μας. Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας. Επίσης υπάρχουν καταψυγμένες πολύ καθαρές. Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα.

Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στον ταβά τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού). Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.

 

ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Φτιάξτε νόστιμες φακές με χταπόδι και ρύζι...

Υλικά: 
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
250 γρ. φακές χοντρές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ξύδι
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια & 1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κούπα λάδι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30'. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει.

Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού.

Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι.

Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

 

 

Φτιάξτε νόστιμες βίδες με κρασί...

Μία συνταγή του μοναχού Νεκτάριου. 
Υλικα :

μισό κιλο μακαρόνια βίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
μια πράσινη πιπεριά
μία κόκκινη πιπεριά
μία κίτρινη πιπεριά
3 κουταλιές μαργαρίνη ή μισό φλιτζάνι λάδι
μία κρέμα γάλακτος ή 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ με 1 1/2 κουταλάκι κορν φλαουερ
1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
1 κοφτό κουταλάκι καπνιστή πάπρικα (προαιρετικώς)
μισό φλιτζάνι κρασί λευκό

Εκτέλεση:

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές ροδέλλες και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά με την μαργαρίνη ή το λάδι, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να "χρυσίσει" κάπως το κρεμμύδι.

Στη συνέχεια "σβήνουμε" με το κρασί και κρατώντας το τηγάνι με το ένα χέρι - μακρυά από το πρόσωπο και τον αποροφητήρα, για να μην έχουμε δυσάρεστες...εξελίξεις- ανάβουμε προσεκτικά το αλκοόλ .Κουνώντας σιγα - σιγά το τηγάνι, η φλόγα θα σβήσει.

Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα (αν έχουμε βρει, διότι είναι δυσεύρετη).

Μετά, περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα γάλακτος και όλο αυτό το μείγμα το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε βρασμένα τα μακαρόνια,τα οποία όμως έχουμε βουτηρώσει ή λαδώσει.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

 

 

Φτιάξτε νόστιμους αγιορείτικους ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο...

Υλικά 
1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο
ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 μεγάλη ντομάτα
1 κουταλάκι ρίγανη
δυόσμος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρέστε από το μπακαλιάρο τα κόκαλα και τα χοντρά πετσάκια και λιανίστε τον.

Ζυμώστε τον με το ψωμί που έχετε μουλιάσει, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τα αρωματικά.

Πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες, πασπαλίστε τους με αλεύρι. 

 

Φτιάξτε μόνοι σας νόστιμο χταπόδι κρασάτο...

Μια συνταγή του Μοναχού Επιφάνειου... 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδι μας καλά καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί.Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά.Αφού βράσει , κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας ώσπου να ροδίσουν αρκετά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί , τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.Επιπλέον ρίχνουμε στον ταβά μας τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.

Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φατητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
4 με 5 κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό κόκκινο κρασί
4 έως 5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά της σούπας πελτές


  

 

Παρασκευή, 02 Νοέμβριος 2012 11:05

Φτιάξτε νόστιμο αγιορείτικο παστίτσιο με μανιτάρια...

Υλικά:
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την σάλτσα - βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά - ώσπου να στεγνώσει.

Σωτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν.

Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 - 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.

Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.

 

 

                 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΒΑΡΗΣ

________

                                                    ΙΕΡΟΣ   ΝΑΟΣ                                                         ΠΡΟΦΗΤΟΥ  ΗΛΙΟΥ  ΚΟΡΜΠΙ  ΒΑΡΗΣ

                                                                 Προφήτου Ἠλίου 7, ΤΚ. 16672, Κόρμπι Βάρης.                                                                                                                   Τηλ: 210 9655370                                                                                        site: http://www.profitilia-kormpivari.gr  e-mail : profhthshliaskormpivaris@gmail.com


ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ-ΚΟΝΙΤΣΑ

4ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

17 – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Καλπάκι , Κόνιτσα ( σπίτι Αγίου Παισίου ) , Μονή    Μολυβδοσκέπαστης, Μονοδένδρι , Φαράγγι του Βίκου  , Λίμνη Παμβώτιδα , Κάστρο )

Παραμονή στο GrandSerajHotel ( το στολίδι των Ιωαννίνων)

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 Αναχώρηση από το Κόρμπι ( Πηγάδι )  το πρωί 07:00  και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν. προσκύνημα στην Ιερά Μονή Δουραχάνη. Άφιξη στην πόλη των Ιωαννίνων. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο μας , ξεκούραση και χρόνος ελεύθερος για την πρώτη μας γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

    Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ο ορεινός όγκος της Πίνδου , ένα φυσικό σκηνοθετικό μεγαλείο απλώνεται επιβλητικά μπροστά μας. Στο ξακουστό Καλπάκι θα επισκεφθούμε το πολεμικό Μουσείο, θα ενημερωθούμε με προβολή σλάιτς για την βαριά ιστορία της περιοχής στο ΟΧΙ του 1940 και θα θαυμάσουμε τα μοναδικά εκθέματα. Συνεχίζουμε για την αμφιθεατρική Κόνιτσα , η οποία σκαρφαλωμένη στη πλαγιά του λόφου κάτω από το βουνό Τραπεζίτσα και δίπλα στον Αώο ποταμό , σφύζει από ζωή και ομορφιά. Παραμονή , επίσκεψη , προσκύνημα στο σπίτι του Αγίου Παισίου .   Στο  γνωστό Μονοδένδρι ,  θα δούμε από ψηλά το φαράγγι του Βίκου , το βαθύτερο του κόσμου. Προαιρετική επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.  Χρόνος ελεύθερος για το προαιρετικό μας γεύμα  στα ταβερνάκια και βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια για να δούμε τα αρχοντικά και τα πανέμορφα παραδοσιακά κτίρια Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μετά το πρωινό μας , αναχώρηση για το προσκύνημά μας στην υπέροχη Μονή Μολυβδοσκέπαστης . Ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας , δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα . Χτίστηκε το 670 μ.χ και σκεπάστηκε με μολυβένιες πλάκες. Παραμονή , προσκύνημα , ενημέρωση. Στην συνέχεια αναχωρούμε για τον  μώλο από όπου θα περάσουμε απέναντι στο γραφικό  νησάκι της Κυρά Φροσύνης με βαρκάκια ( ατομικά έξοδα ). Περίπατος στον γραφικότατο οικισμό και χρόνος ελεύθερος για το προαιρετικό μας γεύμα στα ταβερνάκια του νησιού. Για όσους δεν ακολουθήσουν , προτείνουμε επίσκεψη στο Κάστρο που κτίστηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού και ήταν το διοικητικό κέντρο όλης της περιφέρειας των Ιωαννίνων την εποχή του Αλή Πασά.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο , διανυκτέρευση.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από τα Γιάννινα μέσω της Εγνατίας Οδού για το πανέμορφο και γραφικό Μέτσοβο κτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και χρόνος ελεύθερος στην πλατεία του χωριού για το προαιρετικό μας γεύμα και αγορές από τα παραδοσιακά μαγαζάκια. Τέλος επιστροφή στο Κόρμπι αργά το απόγευμα με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν.

Τιμή ατόμου σε δίκλινο δωμάτιο :   275 ευρώ

Τιμή ατόμου σε τρίκλινο δωμάτιο :  250 ευρώ

Μονόκλινο δωμάτιο     :                 385     ευρώ

Προκαταβολή μέχρι 29/2/2024 100 ευρώ για δίκλινο/τρίκλινο  και 150 ευρώ για μονόκλινο

Eξόφληση μέχρι 31/5/2024 τα υπόλοιπα 150 ευρώ για δίκλινο, 175 ευρώ τρίκλινο  και 235 για μονόκλινο

Περιλαμβάνονται : Μεταφορές , περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο GRANDSERAJ 5*   με πρωινό  μπουφέ καθημερινά , διόδια διαδρομής.

Δεν Περιλαμβάνονται : Είσοδοι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς Χώρους , ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ,   φόρος διαμονής ( 10 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση) που  βάσει νόμου καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο    και ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.