«Ο Ναός μας είναι τρισυπόστατος ναός, προς τιμήν του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου»

 

ΒΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

 

 

Απολυτίκιο Προφήτου Ηλιού

Ὁ ἔνσαρκος ἄγγελος, τῶν προφητῶν ἡ κρηπίς,

ὁ δεύτερος πρόδρομος τῆς παρουσίας Χριστοῦ,

Ἠλίας ὁ ἔνδοξος,

ἄνωθεν καταπέμψας  Ἐλισαίῳ τήν χάριν,

νόσους ἀποδιώκει, καί λεπρούς καθαρίζει·

διό καί τοῖς τιμῶσιν αὐτῶν βρύει ἰάματα.

 

Η λέξη «προφήτης» του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου της μετάφρασης των «Εβδομήκοντα (Ο΄)» της Παλαιάς Διαθήκης, ετυμολογικά, προέρχεται από τις λέξεις [πρό και φημί] και σημαίνει «αυτός που μιλάει ενώπιον κάποιου ή κάποιων». Στην Παλαιά Διαθήκη η λέξη «προφήτης» αποδίδεται με την εβραϊκή λέξη ναβί΄ (näbî΄) που προέρχεται από το ρήμα ναβού (năbū), που σημαίνει «αναγγέλλω, διαλαλώ διακηρύττοντας» και δηλώνει τον διακηρύττοντα ή τον αναγγέλλοντα, στην συγκεκριμένη περίπτωση των αποκαλύψεων του Θεού. Οι προφήτες λοιπόν, στην Παλαιά Διαθήκη θεωρείται ότι μετέφεραν το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους και προετοίμαζαν τον λαό για τον ερχομό του Μεσσία.  Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν προσωπικότητες και είχαν ενεργή συμμετοχή σε ζητήματα της πολιτείας. Κατά την περίοδο των βασιλέων εμφανίστηκαν φωτισμένοι προφήτες όπως, ο Νάθαν, ο Ηλίας, ο Μιχαίας κ.α., πού διακρίθηκαν κυρίως για τον αγώνα τους για την διαφύλαξη της καθαρότητας της θρησκείας του Ισραήλ και την καταπολέμηση ξένων, ειδωλολατρικών, επιρροών.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν από τους εξέχοντες προφήτες του Ισραήλ.  Το όνομα του στα εβραϊκά είναι «אליהו», προφέρεται «Ελιγιάχβ», που σημαίνει «Θεός μου ο Γιαχβέ». Επειδή έζησε κατά τον 9ο αιώνα δεν άφησε γραπτά κείμενα.  Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από την κωμόπολη Θέσβη (σημερινή El  Istib) της Γαλαάδ (στην  Υπεριορδανία), (Γ΄ Βασιλειών 17,1).

Η προφητική αποστολή του Ηλία αναπτύχτηκε κυρίως στα χρόνια της βασιλείας του Αχαάβ (873 - 854 π.Χ.), καθώς και του διαδόχου του Οχοζία, μια αρκετά δύσκολη περίοδο για το Ισραήλ και την πίστη του στον αληθινό Θεό.

Ο Αχαάβ έλαβε ως γυναίκα του την Ιεζάβελ, κόρη του Ευβάαλ, βασιλιά της Τύρου (Φοινίκης) και εξαιτίας της προσπάθησε να επιβάλει τη λατρεία του θεού Βαάλ και στον λαό του Ισραήλ. Για τον σκοπό αυτό ανέγειρε θυσιαστήριο και βωμό στο Βαάλ - (Γ΄ Βασιλειών 16, 31-33) και διέταξε την δίωξη και τον φόνο των προφητών του Θεού εξοργίζοντας έτσι τον Κύριο, και Θεό του.

Τότε ο προφήτης  Ηλίας  παρουσιάζεται στο βασιλιά Αχαάβ και του αναγγέλλει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πέσει στη γη ούτε δροσιά ούτε βροχή, παρά μόνο με προσταγή δική του (Γ΄ Βασιλειών 17,1).

Για να προφυλάξει ο Κύριος τον Ηλία από τους εξαγριωμένους βασιλείς κατά περίοδο της ξηρασίας, του είπε να κρυφτεί κοντά στον χείμαρρο Χερίθ, ανατολικά του Ιορδάνη και ότι θα δώσει εντολή στους κόρακες να φροντίζουν για την τροφή σου εκεί. (Γ΄ Βασιλειών 17, 24). Εξαιτίας όμως της ανομβρίας  ξεράθηκε ὁ χείμαρρος και τότε ο προφήτης παίρνει και πάλι νέα εντολή από τον Κύριο μα μεταβεί στην περιοχή της Σιδώνας και να φιλοξενηθεί από μία χήρα, την Σαρεπτά.  Φθάνοντας στην πύλη της πόλης ο προφήτης, είδε μια γυναίκα να μαζεύει ξύλα και της είπε να του δώσει νερό να πιεί και ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Η χήρα τότε του απάντησε ότι δεν είχε παρά μια χούφτα αλεύρι στο πιθάρι και λίγο λάδι στο δοχείο, για αυτή και τον γιό της, ίσα για να φάνε κάτι πριν πεθάνουν.

Επιμένοντας ο προφήτης  Ηλίας της είπε να μην ανησυχεί και της ζήτησε να φτιάξει πρώτα μία μικρή μερίδα ψωμί για αυτόν και με το υπόλοιπο αλεύρι να φτιάξει για αυτήν και τον γιό της και ο Κύριος δεν θα αφήσει ούτε το πιθάρι να αδειάσει, ούτε το δοχείο, όπως και έγινε.

Ενώ χήρα φιλοξενούσε τον προφήτη, ο γιός της αρρώστησε βαριά και πέθανε.  Τότε ο προφήτης αφού προσευχήθηκε στον Κύριο τον ανέστησε και το παρέδωσε στη μητέρα του.

Στον τρίτο χρόνο της ξηρασίας ο Θεός είπε στον προφήτη να παρουσιαστεί στον Αχαάβ και θα έστελνε βροχή.  Ο προφήτης Ηλίας, τότε προκάλεσε τον Αχαάβ να διατάξει να συγκεντρωθεί όλος ο λαός του Ισραήλ στο όρος Κάρμηλος μαζί με τους 450 ψευδοπροφήτες του Βάαλ και τούς 400 ψευδοπροφήτες της Αστάρτης - προστατευόμενους της Ιεζάβελ. Για να αποδειχθεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός, ο Ηλίας προκάλεσε τους ψευδοπροφήτες να βάλουν ένα μοσχάρι, αφού το κομματιάσουν, πάνω σε ένα σωρό ξύλα στο βωμό του Βαάλ, ενώ και αυτός θα έκανε το ίδιο με ένα άλλο μοσχάρι αλλά στο θυσιαστήριο του Κυρίου που είχε καταστραφεί από την Ιεζάβελ.  Ο Ηλίας το ξαναέστησε με 12 πέτρες - όσες και οι  δώδεκα φυλές του Ισραήλ - και έδωσε εντολή να καταβρέξουν τα ξύλα με τέσσερεις κάδους νερό. Οι ψευδοπροφήτες όπως ήταν φυσικό δεν κατάφεραν με τις προσευχές τους να ανάψουν την φωτιά, ενώ η προσευχή του προφήτη Ηλία έκανε να πέσει φωτιά από τον ουρανό που κατέκαυσε όχι μόνο τα ξύλα με το μοσχάρι, αλλά και το έδαφος.

Όλοι τότε παραδέχθηκαν τον αληθινό Θεό και αφού συνέλαβαν τους ψευδοπροφήτες του Βαάλ τους εξολόθρευσαν. Αμέσως μετά το γεγονός αυτό, ξέσπασε θύελλα και δυνατή βροχή σημαίνοντας το τέλος της τριετούς ξηρασίας.

Όταν η Ιεζαβέλ έμαθε το περιστατικό εξοργίστηκε και με αγγελιοφόρους απείλησε τον προφήτη Ηλία.  Ο προφήτης για να σωθεί πήγε στην ΒέερΣεβά, πού ανήκε στο βασίλειο του Ιούδα, όπου ο Κύριος σε όνειρο, τον διέταξε να μεταβεί στο όρος Χωρήβ, όπου έφτασε μετά από σαράντα μερόνυχτα οδοιπορία.  Εκεί σε μια σπηλιά όπου διανυκτέρευσε, ο Κύριος του εμφανίστηκε σαν ένας ήχος από ελαφρά αύρα, («φωνὴ αὔρας λεπτῆς, κἀκεῖ Κύριος», Γ΄ Βασιλειών 19, 12) και του έδωσε εντολή να πάει στη Δαμασκό για να χρίσει τον Αζαὴλ βασιλιά της Συρίας, τον Ιοὺ υιὸν Ναμεσσί βασιλιά του Ισραήλ και τον Ελισαίο ως διάδοχό του.

Όταν επήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο προφήτης Ηλίας, πήρε τον Ελισαίο και βάδισαν προς τον Ιορδάνη ποταμό, όπου ο προφήτης έκανε τα νερά να ανοίξουν για να περάσει, χτυπώντας τα με τον μανδύα του. Στην συνέχεια ο προφήτης ρώτησε τον Ελισαίο τι θα ήθελε να του προσφέρει πριν αναληφθεί. «Και ο Ελισαίος του ζήτησε να του δώσει διπλάσιο το προφητικό του πνεύμα. Και ο Ηλίας του είπε: Δύσκολο πράγμα ζήτησες.  Ωστόσο αν με δεις τη στιγμή που θα αναλαμβάνομαι από σένα, τότε θα γίνει αυτό πού ζήτησες,·αν όμως δεν με δεις, δεν θα γίνει». (Δ΄ Βασιλείων 2, 10).

«Ξαφνικά, καθώς προσχωρήσαν συζητώντας, φάνηκε ένα άρμα από φωτιά, κι άλογα πύρινα τούς χώρισαν τον έναν από τον άλλον και ιδού ανέβαινε ο Ηλίας μέσα σε ανεμοστρόβιλο στον ουρανό – (καὶ ἰδοὺ ἅρμα πυρὸς καὶ ἵπποι πυρὸς καὶ διέστειλαν ἀνὰ μέσον ἀμφοτέρων, καὶ ἀνελήφθη ᾿Ηλιοὺ ἐν συσσεισμῷ ὡς εἰς τὸν οὐρανόν).» (Δ΄ Βασιλείων 2, 11).

Ο Προφήτης Ηλίας είναι τα πρόσωπα εκείνα της Παλαιάς Διαθήκης που έχουν σημαντική παρουσία στην Καινή Διαθήκη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Ιουλίου, οπότε και πιστεύεται ότι αναλήφθηκε στους ουρανούς.

 

 

                 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΒΑΡΗΣ

________

                                                    ΙΕΡΟΣ   ΝΑΟΣ                                                         ΠΡΟΦΗΤΟΥ  ΗΛΙΟΥ  ΚΟΡΜΠΙ  ΒΑΡΗΣ

                                                                 Προφήτου Ἠλίου 7, ΤΚ. 16672, Κόρμπι Βάρης.                                                                                                                   Τηλ: 210 9655370                                                                                        site: http://www.profitilia-kormpivari.gr  e-mail : profhthshliaskormpivaris@gmail.com


ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ-ΚΟΝΙΤΣΑ

4ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

17 – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Καλπάκι , Κόνιτσα ( σπίτι Αγίου Παισίου ) , Μονή    Μολυβδοσκέπαστης, Μονοδένδρι , Φαράγγι του Βίκου  , Λίμνη Παμβώτιδα , Κάστρο )

Παραμονή στο GrandSerajHotel ( το στολίδι των Ιωαννίνων)

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 Αναχώρηση από το Κόρμπι ( Πηγάδι )  το πρωί 07:00  και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν. προσκύνημα στην Ιερά Μονή Δουραχάνη. Άφιξη στην πόλη των Ιωαννίνων. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο μας , ξεκούραση και χρόνος ελεύθερος για την πρώτη μας γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

    Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ο ορεινός όγκος της Πίνδου , ένα φυσικό σκηνοθετικό μεγαλείο απλώνεται επιβλητικά μπροστά μας. Στο ξακουστό Καλπάκι θα επισκεφθούμε το πολεμικό Μουσείο, θα ενημερωθούμε με προβολή σλάιτς για την βαριά ιστορία της περιοχής στο ΟΧΙ του 1940 και θα θαυμάσουμε τα μοναδικά εκθέματα. Συνεχίζουμε για την αμφιθεατρική Κόνιτσα , η οποία σκαρφαλωμένη στη πλαγιά του λόφου κάτω από το βουνό Τραπεζίτσα και δίπλα στον Αώο ποταμό , σφύζει από ζωή και ομορφιά. Παραμονή , επίσκεψη , προσκύνημα στο σπίτι του Αγίου Παισίου .   Στο  γνωστό Μονοδένδρι ,  θα δούμε από ψηλά το φαράγγι του Βίκου , το βαθύτερο του κόσμου. Προαιρετική επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.  Χρόνος ελεύθερος για το προαιρετικό μας γεύμα  στα ταβερνάκια και βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια για να δούμε τα αρχοντικά και τα πανέμορφα παραδοσιακά κτίρια Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μετά το πρωινό μας , αναχώρηση για το προσκύνημά μας στην υπέροχη Μονή Μολυβδοσκέπαστης . Ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας , δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα . Χτίστηκε το 670 μ.χ και σκεπάστηκε με μολυβένιες πλάκες. Παραμονή , προσκύνημα , ενημέρωση. Στην συνέχεια αναχωρούμε για τον  μώλο από όπου θα περάσουμε απέναντι στο γραφικό  νησάκι της Κυρά Φροσύνης με βαρκάκια ( ατομικά έξοδα ). Περίπατος στον γραφικότατο οικισμό και χρόνος ελεύθερος για το προαιρετικό μας γεύμα στα ταβερνάκια του νησιού. Για όσους δεν ακολουθήσουν , προτείνουμε επίσκεψη στο Κάστρο που κτίστηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού και ήταν το διοικητικό κέντρο όλης της περιφέρειας των Ιωαννίνων την εποχή του Αλή Πασά.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο , διανυκτέρευση.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από τα Γιάννινα μέσω της Εγνατίας Οδού για το πανέμορφο και γραφικό Μέτσοβο κτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και χρόνος ελεύθερος στην πλατεία του χωριού για το προαιρετικό μας γεύμα και αγορές από τα παραδοσιακά μαγαζάκια. Τέλος επιστροφή στο Κόρμπι αργά το απόγευμα με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν.

Τιμή ατόμου σε δίκλινο δωμάτιο :   275 ευρώ

Τιμή ατόμου σε τρίκλινο δωμάτιο :  250 ευρώ

Μονόκλινο δωμάτιο     :                 385     ευρώ

Προκαταβολή μέχρι 29/2/2024 100 ευρώ για δίκλινο/τρίκλινο  και 150 ευρώ για μονόκλινο

Eξόφληση μέχρι 31/5/2024 τα υπόλοιπα 150 ευρώ για δίκλινο, 175 ευρώ τρίκλινο  και 235 για μονόκλινο

Περιλαμβάνονται : Μεταφορές , περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο GRANDSERAJ 5*   με πρωινό  μπουφέ καθημερινά , διόδια διαδρομής.

Δεν Περιλαμβάνονται : Είσοδοι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς Χώρους , ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ,   φόρος διαμονής ( 10 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση) που  βάσει νόμου καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο    και ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.